Lamsvlees

Heerlijk Lamsvlees

mooi leven op de dijk
mooi leven op de dijk

Ervaar de overheerlijke smaak van lamsvlees uit de Walcherse natuur.

 

 

Onze lammeren worden in het voorjaar in de schuur geboren. Zo gauw het weer het toelaat gaan de lammeren met hun moeder mee naar buiten. Ze komen dan in de kudde terecht en kunnen naar hartelust rennen en springen. De kudde wordt ingezet in natuurterreinen en op dijken, zie kopje Projecten, in de bovenbalk.

Doordat de lammeren meegaan met de kudde krijgen ze een zeer gevarieerd menu van allerlei grassen, kruiden en planten. De lammeren moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen en krijgen op deze manier veel beweging. Antibiotica gebruiken we alleen voor zieke dieren. Diergezondheid wordt gewaarborgd doordat we een abonnement hebben met een dierenarts, die ons bedrijf regelmatig doorlicht.

 

In Juni verkopen we zuiglamsvlees.

 

 

 

 

Zuiglamsvlees

De verkoop van zuiglamsvlees is elk jaar weer een groot succes. Ook dit jaar gaan we in Juni weer zuiglamsvlees verkopen. Zuiglamsvlees is lamsvlees van lammeren die nog bij de moeder zogen. Deze lammeren zijn half Februari vanuit de schuur naar de wei gegaan. De moeders met hun lammeren worden dan ingezet om veruigde weilanden af te grazen.Vanaf eind Maart gaan ze de natuurterreinen in. Het vlees van deze lammeren is bijzonder mals en smaakvol. Mals omdat de lammeren nog een beetje zogen bij hun moeder. Smaakvol door de vele soorten grassen, planten, bloemen en kruiden die ze hebben gegeten in de natuurterreinen. De lammeren zitten niet uren in een vrachtwagen, ze hebben geen stress, want ze gaan naar een ambachtelijke slager in de buurt. De slager maakt de lammeren netjes klaar in pakketten van rond de 11 kg.  

Werkwijze

De afgelopen 10 jaar hebben we een tevreden klantenkring opgebouwd. De klanten staan op een telefoonlijst. Ongeveer een week voor we slachtrijpe lammeren naar de slager brengen, bellen we de klanten op en vragen of een lamsvleespakket gelegen komt. Als dit zo is wordt een datum en tijd afgesproken voor ophalen van het pakket.

We brengen de lammeren naar de slager, waar ze worden geslacht en klaargemaakt. Vervolgens halen wij de pakketten op bij de slager. Het ingekoelde lamsvlees kan daarna door de klanten worden opgehaald in Biggekerke. U bent zodoende verzekerd van een vers en gevarieerd lamsvleespakket.

De pakketten

Lamsvleespakket
Lamsvleespakket

Door de jarenlange ervaring hebben we samen met de slager een gevarieerd pakket samengesteld. Alle zelfde delen, b.v. de koteletten, zitten in één zak. Op de zak staat geschreven wat erin zit. Verder wordt bij elk pakket een papier geleverd waarop de slachtmethode staat beschreven.

 

Het pakket bevat de volgende onderdelen:

 

 

 

  

  • 1 achterbout in twee stukken en verder van deze bout enkele hamlapjes
  • 1 achterbout in schijven en enkele hamlapjes
  • koteletten als vlinders
  • achterste deel van de rug in 2 stukken, inclusief de lamshaas
  • schouders, (voorbouten) in 2 braadstukken  
  • gekruid shoarmavlees
  • gehakt
  • rollade
  • orgaanvlees per lam (lever, niertjes, hart)

U moet het vlees zelf portioneren.

Kwaliteiten van lamsvlees

lamsbout, lamsbout schijf en kotelet
lamsbout, lamsbout schijf en kotelet

Lamsvlees van onze kempische heideschapen is stevig, lichtroze en fijnvezelig van structuur. Over het vlees ligt een zijdeachtige glans. Het vet is stevig, roomwit en wasachtig.

De voedingswaarde is prima. Lamsvlees is licht verteerbaar, maar het bevat ook waardevolle voedingsstoffen. Onderzoek wijst uit dat 100 gram lamsvlees maar liefst 30% van onze dagelijks benodigde iewitten bevat. Daarnaast bevat het ijzer, vitamines uit het B-complex en vitamine D